. . .
top of page

רע לי סנטה?

  • תמונת הסופר/ת: חיים נתן
    חיים נתן
  • 23 בדצמ׳ 2018
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 21 ביולי 2022

בשוק ההון ישנו מונח שנקרא ראלי סנטה או ראלי דצמבר. ראלי סנטה, מתייחס לאפקט הקלנדרי בו שוק ההון עולה בחדות בסוף השנה. בעבר ניתנו מספר הסברים לראלי דצמבר, ביניהם הפקדות סוף שנה של עצמאים, ורצון הגופים המוסדיים לשפר תשואות.

גרף ביצועים השיא בוטיק

כמו אפקטים קלנדרים רבים כגון ראלי ינואר, גם אפקט דצמבר כבר לא מתקיים כבר כמה שנים ואפילו אני פרסמתי על זה כתבה בגלובס בעבר. אבל החודש, לא רק שראלי סנטה לא מתקיים, נראה שכל מה שנותר לנו לקוות הוא שבמקרה הטוב ניתן סנטה קלאוס יבוא להציל אותנו.


ראשית, כבכל חודש נסקור את ביצועי הנכסים עד חודש דצמבר. שימו לב שחודש נובמבר הראה תשואות יציבות בסך הכל, ותמונת הביצועים לא מספרת את הסיפור של השבוע האחרון.


כבר בחודש נובמבר, מרבית תיקי ההשקעות וקופות הגמל היו סביב האפס בניכוי דמי ניהול. כאשר את תחתית הרשימה מובילה פוליסת החיסכון של הכשרה בניהול אלטשולר שחם. אלטושלר נתפסו עם פוזיציה אגרסיבית מאוד על הנאסדק, דבר שמביא אותם לביצועי חסר משמעותיים השנה, גם בקופות הגמל, קרנות ההשתלמות ובפוליסת החיסכון שהם מנהלים עבור הכשרה ביטוח. את קצה הרשימה הרגילה לחיוב, מובילה פוליסת החיסכון של הפניקס, כאשר פוליסת החיסכון של הראל קרובה אליה. שוב ניתן לראות את הערך הגבוה שיש לחברות הביטוח בכך שהן מחזיקות תיק נכסים מוחשי, בתי חולים, בניינים, תשתיות ועוד, שלא משתתף בירידות.

כבכל חודש את הרשימה מובילות השקעות ללקוחות כשירים, או השקעות אשראי מפוקחות על ידי שוק ההון. אם ברצונכם לשמוע על השקעות אלו, אתם מוזמנים לצור קשר.


אם לא יקרה נס סנטה קלאוס, הרי שראלי סנטה יהיה השנה רע לי סנטה. השבוע ירדו המדדים המובילים ירידה חד ספרתית גבוהה, דבר שיוביל כנראה את מרבית הנכסים בטבלה לסגור את השנה בתשואה שלילית נטו (בניכוי דמי ניהול), דבר שלא קרה שנים.


אבל השנה הזאת היסטורית במובנים נוספים, זו השנה היחידה, כולל שנת 2008, בה כל כמעט כל אפיק השקעה הניב תשואה שלילית. בעצם, מבין הנכסים המרכזיים, רק השקעה בדולר ובמדד הפחד הניבה תשואה חיובית! אפילו בשנת 2008, נכסי האג"ח הניבו תשואה חיובית מכובדת עקב ירידת הריבית, ואילו השנה, אגרות החוב יורדות עקב הציפיות להעלאת ריבית, וכפי שראינו ביום רביעי, השוק לא מקבל זאת יפה.


גרף אפיקי השקעה


אז נפלנו על שנת השקעות גרועה במיוחד, מה עושים עכשיו?

לבעלי הקיבה הרכה, מומלץ להוריד חשיפות – למשל לעבור למסלול עם חשיפה מנייתית נמוכה יותר. עוד צפויות תנודות רבות בדרך. ועל הפרק יכולות להיות מהמורות כגון העלאת ריבית נוספת, שיתוק הממשל, ירידה בצמיחה בארה"ב או בסין, ועוד מגוון ברבורים שחורים שאיננו יכולים לצפות.


בתורת ההשקעות ישנו מושג שנקרא מכפיל רווח, זהו מושג שמציג את שווי החברה ביחס לרווחים היא מייצרת. ההנחה היא שאם חברה מחלקת את כל הרווחים שלה כדיבידנד, הרי שתוך מספר שנים נחזיר את ההשקעה שלנו ברכישת החברה. לדוגמא, אם לחברה יש מכפיל 100, הרי שאנו מצפים שהחברה תחזיר את כספנו תוך 100 שנה. ברור שזה קשקוש מוחלט, הרי אין משקיע שיכנס להשקעה שתחזיר את כספו אחרי 100 שנה. במקרים כאלו, מכפיל 100 מייצג ציפיות להגדלת רווחים משמעותית של החברה בשנים הבאות, ומייצג בדרך כלל חברות בעלות צמיחה מהירה.


אנו משתמשים במכפיל רווח, על מנת להבין האם השוק זול או יקר. מכפילי רווח גבוהים היסטורית, יכולים לייצג שוק יקר, ומכפילים נמוכים יכולים לייצג שוק זול. לאחר גל הירידות של השבוע האחרון, חזר מכפיל הרווח על מדד ה S&P לרמתו בשנת 2014. בהנחה ואתם מאמינים שלא צפוי שינוי גדול ברווחיות החברות בשנת 2019, המשמעות היא שניתן לרכוש את המניות כאילו הן במחירי 2014. והחישוב הזה, למרות הסכנה הגדולה שבו, מראה שהשוק מתחיל להיות מעניין.


הרי ניתן לשאול מה מביא את אפל, פייסבוק, אמזון לרדת יותר מ-20% מהשיא שרשמו? מה מביא את חברות הטכנולוגיה למשל, שאינן מושפעות מירידת מחיר הנפט, לרדת בחדות כה גדולה? האם שינו את הציפיות שלהן לגבי הרווחים הצפויים?


לכן, לבעלי קיבה חזקה, המסתכלים לאופק, נראה שדווקא עכשיו אפשר להתחיל לשקול להגדיל חשיפות, אם כי אני חייב להוסיף שזו המלצה מסוכנת ביותר כי סנטימנט המשקיעים הינו שלילי ביותר.


אז מה עושים? כמי שהיה מנהל השקעות בשני משברים גדולים אמיתיים, אזכיר ואומר כי צריך סבלנות. לא צריך לקבל החלטות פזיזות. כלל המאקרו נשאר והוא - להזיז השקעות משוק ההון לטובת השקעות אשראי והשקעות אלטרנטיביות. הכלל השני הוא פשוט: לא מוכרים בירידות.

חוששים?! חכו לתיקון והנמיכו חשיפות. ולבעלי האופק הרחוק, שיקלו להגדיל חשיפות.

בכל מקרה אנחנו פה לעזור בכל החלטה.



bottom of page