. . .
top of page

ההכרזה שזעזעה את העולם: רפורמת המכסים של טראמפ. מה עושים עכשיו?

  • תמונת הסופר/ת: חיים נתן
    חיים נתן
  • 6 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

יום רביעי בערב, כמעט הכל היה ידוע מראש. ובכל זאת, כשהנשיא דונלד טראמפ הכריז על רפורמת המכסים הגלובלית שלו, הוא הצליח להפתיע את השווקים בכל רחבי העולם.


הנשיא האמריקאי הכריז על מכסי ייבוא בשיעור של 10% עד 54% כמעט על כל שותפות הסחר של ארה"ב. הוא טען כי לפי מחקרים שברשותו, "מכס של 10% יגדיל את הכלכלה האמריקאית ב-728 מיליארד דולר, ייצור 2.8 מיליון מקומות עבודה ויגדיל את ההכנסה הריאלית של משקי הבית ב-5.7%". עם זאת, הוא לא פירט את מקורות המחקרים הללו.


השוק לא אהב את ההפתעה. וול סטריט רעדה. בימים חמישי ושישי, השוק מחק יותר מ-6 טריליון דולר. מדד S&P 500 איבד כ-10%, ונאסד"ק, שאיבד כמעט 12% ביומיים, נכנס רשמית לשוק דובי - ירידה של יותר מ-20% מהשיא, ירידות חדות בסגנון 2020.



מה התרחישים המרכזיים למהלך?

ברמת הכלכלה העולמית, השאלה המרכזית כעת היא כיצד תשפיע ההכרזה הדרמטית הזו על הכלכלה הגדולה בעולם ועל הכלכלה הגלובלית כולה. הנה כמה תרחישים אפשריים:

  • המכסים יישארו כפי שהוכרזו: המשמעות היא מלחמת סחר גלובלית, עלייה במחירי המוצרים, פגיעה בצמיחה הכלכלית ואי-ודאות בשווקים. פה יש כבר שתי גישות. גישת אחת אומרת שהמכסים יביאו לאינפלציה ומיתון – תרחיש כלכלי שנקרא סטגלפציה. זהו תרחיש גרוע, בו אי אפשר להוריד ריבית, והכלכלה מגיעה למיתון. הגישה השניה אומרת שהכלכלה תיכנס למיתון ללא אינפלציה, למרות שהציפיות הן לאינפלציה גבוהה יותר בכ 1.5% רק בגלל המכסים. הסיבה שלא תהיה אינפלציה היא כי טראמפ כבר פיטר ומפטר רבים בממשל. והעלאת המחירים עקב המכסים, תגיע כבר לכלכלה בשיעור אבטלה עולה, דבר שיביא בעיקר למיתון, ואז להורדת ריבית אגרסיבית יותר על ידי הפד. אם הייתי צריך להעריך, אני חושב שזהו התרחיש המרכזי. מלחמת סחר עד הקיץ, ואז הורדת ריבית מהירה מהצפוי על ידי הפד. לאחר מכן, הגעה להסכמים על המכסים, וירידה באחוזי המכס.

  • ארה"ב תנהל משא ומתן עם שותפות הסחר שלה: תרחיש זה עשוי להוביל להפחתת המכסים או לשינויים בהם, אך עדיין יגרום לאי-ודאות ולתנודות בשווקים.

  • המכסים יבוטלו או יופחתו באופן משמעותי: זהו התרחיש האופטימי ביותר, אך הוא תלוי בלחץ בינלאומי ובשיקולים פוליטיים. וקשה לראות את טראמפ הולך על זה ללא רווח שיהיה לו מהמהלך. 


    לשאול מתכנן פיננסי: מהם התרחישים העיקריים לתיק ההשקעות שלנו?

ברמת השווקים, לצערי, רבים חשבו שה SP500 הוא מדד ללא סיכון. העליות החדות במדד הזה ב 2023 ו- 2024 הביאו את כולם לחשוב ש SP500 זה השקעה קלה שעושה בממוצע כ- 10% לשנה. ובהחלט יכול להיות שזה יקרה. יחד עם העליות של 2023 עד היום, אנחנו כבר לא רחוקים מהממוצע של כ- 10% לשנה.


כמתכנן פיננסי, הדבר החשוב ביותר זה אלוקציה ובניית תיק יציב. אבל עם כל הפניות שאני מקבל, אני רוצה לעשות מין צ'ק ליסט של מה עושים עכשיו:

1.     האם אתם צריכים את הכסף לטווח הקרוב> אם כן, תמתינו לתיקון (כי גם ירידות אין בקו ישר), ותעברו למסלול עם יותר אגרות חוב – כמובן מוזמנים להתייעץ עם המתכנן הפיננסי שלכם. אפילו חובה.

2.     אתם לא צריכים את הכסף לטווח הקצר, אבל לחוצים מהמצב> מובן לחלוטין, אבל פשוט תחזיקו מעמד. לא צריך להסתכל על תיק ההשקעות שלכם בכל יום. תאמינו לי, הוא יחזור.

3.     אתם נמצאים בקרן כספית, פקדון, מסלולים סולידיים> מעולה! זה הזמן להתחיל להכנס לשוק. תתיעצו איתי ונבנה יחד תוכנית השקעה במנות.


תמיד צריך לזכור את המשפט שאני תמיד אומר: בכל פעם שיש עסקה בשוק, מישהו חושב שזה הזדמנות קניה, ומישהו חושב זו הזדמנות למכור ולצאת. בפאניקה אנחנו לא מוכרים, אנחנו קונים. עשינו הרבה מאמץ להכניס שילובים לתיקי הלקוחות. מסלולי אשראי, מסלולי ישראל שכרגע מחזיקה חזק מאוד, ובניה של מסלולים כלליים יחד עם מניות על מנת לקבל חשיפה גבוהה לאגח. כל זאת במטרה לייצר תיק יציב יותר, ובעיקר להשאיר אפשרות לקנות בירידות.

אז בהתאם לקטגוריות לעיל – אתם פשוט מוזמנים להתייעץ איתי או עם המתכנן הפיננסי שלכם.

 


Comments


bottom of page